Wat is het?
Oplossingsgerichte gesprekstherapie verschilt van de meeste andere therapievormen. Deze aanpak focust zich niet zozeer op het analyseren van je problemen en het uitspitten van de oorzaken ervan, dan wel op jouw unieke oplossingsstrategieën.
En dat werkt!
Als oplossingsgerichte therapeut heb ik alle vertrouwen in jouw mogelijkheden om zelf postieve veranderingen te realiseren in je leven. In deze aanpak staat jouw doel centraal. We vertrekken van je veranderwens en gaan we op zoek naar jouw gewenste toekomst. Ik begeleid je om je een toekomst voor te stellen waarin het probleem zich oplost. Het uitgangspunt hierbij is dat het niet altijd nodig is om inzicht te hebben in het ontstaan van problemen om deze te kunnen oplossen. Doorheen de sessies ontdekken we je sterke kanten, mogelijkheden en hulpbronnen, kortom alles wat je al in huis hebt om je problemen aan te pakken, opnieuw keuzes te maken, nieuw gedrag en nieuwe gewoontes aan te leren en stappen te zetten naar door jou gewenste toekomst. Oplossingen worden geconstrueerd door uitzonderingen op het probleem of situaties waarin het probleem verwacht wordt maar zich niet voordoet, te identificeren en uit te spitten. De competenties en sterke kanten worden benadrukt en vervolgens gericht ingezet om nieuw gedrag aan te leren. Door de vraag te stellen waar en wanneer zich uitzonderingen voordoen, wie daarbij betrokken zijn en wat diegenen doen, kunnen de we samen praktisch uitvoerbare oplossingen vinden die aansluiten bij jouw referentiekader van de cliënt. Een uitzondering kan zo een (deel)oplossing van het probleem zijn en daarmee een startpunt voor een grotere verandering. Door te zoeken naar uitzonderingen wordt een kettingreactie in gang gezet die leidt tot de oplossing van een groter probleem.
Door jou (als cliënt) te zien als expert van je eigen leven, richt de oplossingsgerichte therapie zich op het versterken van je autonomie, zelfregie en zelfvertrouwen, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de oplossing in plaats van naar het probleem.
Oorsprong en uitgangspunten
De basis van de oplossingsgerichte therapie ligt in het werk van Milton H. Erickson, de gezinssysteemtheorie, en de post- structurele of constructivistische ideologie. De grondleggers zijn Steve De Shazer, Ìnsoo Kim Berg en hun collega’s van het Brief Family Therapy Center in Milwaukee (VS). Ook het team van psychiater Luc Isebaert (Korzybski Instituut Brugge) staat mee aan de wieg van deze manier van werken. Al experimenterend hebben zij de oplossingsgerichte manier van werken ontwikkeld uit onvrede over traditionele hulpverleningsstrategieën die sterk probleemgericht werken.
Al werkend kwamen zij tot de deze ontdekkingen:
- als iets niet werkt, doe dan iets anders
- als iets werkt, doe er meer van
- elke cliënt heeft sterke kanten en hulpbronnen om te veranderen
- problemen kunnen beschouwd als wegversperringen als gevolg van beperkte herkenning van alternatieven en niet als symptomen van onderliggende pathologie
- een kleine verandering in één aspect van een probleem kan het begin zijn van een oplossing
- samenwerking en de focus op toekomstige mogelijkheden en oplossingen kan verandering versterken
Meer weten?
Neem een kijkje op de website van de VVDO